Christelle Dabos: A tél jegyesei

Sarah Dessen - Figyelj rám!

Sarah Dessen - Figyelj rám!



"Annabel Greene harmadikos gimnazista, és megvan mindene, amiről csak egy lány álmodhat: divatos ruhák, menő barátnők, jó jegyek és a suli leghelyesebb sráca…
Mindez azonban csak abban a tévéreklámban igaz, melyet nyáron forgatott vele egy áruházlánc. Annabel valódi élete már kevésbé irigylésre méltó. Elege van a modellkedésből, legjobb barátnője ellene fordult, az iskolában magányos, és otthon sem érzi jól magát igazán."

Az első áldozat az áprilisi kiválasztottak közül. Jó kezdés volt. A kolléganőmtől kaptam kölcsön ezt a könyvet, és furcsa érzésekkel fejeztem be tegnap. Mindenképpen tetszett, ebben biztos vagyok. Elméletileg tiniknek készült, és a mondanivalója talán őket célozza meg leginkább, de mindenkit elgondolkodtat majd.

A főhős Anabel gyönyörű, népszerű, modellkedik, jómódú és sikeres. Ám ez nem minden, a felszín alatt nem tudja ki is ő valójában. Soha nem meri kimondani azt amit valójában gondol, mindenkinek meg szeretne felelni. A legfontosabb viszont az, hogy saját magának képtelen megfelelni.  Az írónő olyan fontos kérdésekre irányítja a figyelmet, mint a barátság mibenléte, a bulimia és a szexuális zaklatás. Nem könnyű téma egyik sem, mégis sikerült egy kellemes regényt alakítani belőle. Ha lenne most egy tizenéves lányom, odaadnám, hogy olvassa el. A regény rejtve, lopva tanít. Akaratlanul is elgondolkozik rajta az ember, hogy miként viselkedik a barátaival, és hogy mennyire van megelégedve saját magával. Rámutat, hogy nem baj ha felvállaljuk azt aki igazán, ott legbelül "MI" magunk vagyunk. Az igazság előbb, vagy utóbb de mindig napvilágra kerül, így egyszerűbb ha rögtön őszinték vagyunk másokkal. A cím arra utal, hogy figyeljünk magunkra, és a körülöttünk lévőkre. Mindenkiben több rejtőzhet, mint amit elsőre gondolnánk.

Szinte hihetetlen mennyi minden belefért, egy tini romantikus regénybe. Komoly meglepetéssel szolgált. Tehát aki egy kis tini románcra számít, az csalódni fog. A borító szerintem elég gagyira sikeredett, de a könyvnek ez a legnagyobb, és az egyetlen hibája.

Gigi ajánlási fok: 4.5/5

Megjegyzések